Laden, even geduld a.u.b...
Selecteer een taal / Bir dil seçiniz:TürkçeNederlands

GESCHIEDENIS

In de jaren 60 begonnen de eerste gastarbeiders vanuit Turkije naar Europa te komen. In het begin kwamen deze mensen bijeen op hun religieuze dagen in gehuurde kleine zaaltjes en/of pensioenkamers om hun gebed uit te voeren. In de jaren daarna begon de familie hereniging wat als gevolg had dat deze ruimtes niet voldoende waren en men op zoek ging naar definitieve gebedsruimtes of gebouwen wat in heel Europa het geval was.

In Alkmaar is de Turkse gemeenschap in 1978 begonnen met een Islamitische vereniging in een gebouw aan Geestersingel 26 te Alkmaar. Deze Islamitische vereniging was niet alleen voor de Turkse maar ook voor andere islamitische nationaliteiten bedoeld. Dit gebouw werd in begin gebruikt voor religieuze feestdagen en vrijdaggebed. In de loop der tijd werden de dagelijkse gebeden uitgevoerd en begon een echte moskee te vormen.

Deze Islamitische vereniging werd in 1980 omgezet in Turks Islamitische vereniging omdat de Turkse gemeenschap in Alkmaar aanzienlijk groeide. In de zelfde jaar is er een aanvraag gedaan voor een Imam bij de Burgerlijke Religieuze Zaken Turkse Ambassade te Den Haag. Uiteindelijk in 1981 is deze vereniging officieel erkend als Turkse Moskee met de naam Hacı Bayram Moskee en kwam de eerste Imam vanuit Turkije. Met deze benoeming moest er ook een bestuur gekozen worden door leden met een plenaire zitting. Bestuur bestond uit Voorzitter, Secretaris, Penningmeester en 3 tot 7 bestuursleden afhankelijk van de besluit uit plenaire zitting.

In de plenaire zitting die uitgevoerd is in 1988 is er besloten om deze Moskee aan te sluiten bij Islamitische Stichting Nederland te Den Haag waar we nog steeds een onderdeel van zijn.

In 1989 heeft Gemeente Alkmaar besloten de gebouw van de moskee aan de Geestersingel te slopen en hebben ons een voorstel gedaan om de schoolgebouw te kopen aan de Stalpaertstaat 5 in Alkmaar. Deze plaats was gekozen omdat de meeste mensen uit Turkse bevolking in de betreffende wijk woonden. Dit was de enige mogelijkheid waar we gebruik van konden maken en is besloten in plenaire zitting om de gebouw te kopen voor een bedrag van ƒ 90,000,-. Deze gebouw werd omgebouwd tot een moskee en op 9 maart 1989 geopend als moskee.

In de loop der jaren is de Turkse bevolking zeer sterk gegroeid en deze gebouw was zo te klein geworden dat we meestal ons gebed buiten het gebouw uitvoerden. Om deze probleem te verhelpen is er op zoek gegaan naar een grotere gebouw en na een lange strijd is onze huidige gebouw aan Mr. P.J. Troelstarakade 42 te Alkmaar voor een bedrag van ƒ 850.000,- gekocht in 1997. De oude school gebouw is grondig gerenoveerd naar de huidige toestand en in 11 januari 1998 in gebruik  genomen.

Vanaf de opening tot heden zijn er verschillende kleine aanpassingen en renovaties verricht en om de 2 a 3 jaar word er door 435 leden een nieuw bestuur gekozen. Onder het hoofd bestuur zij er verschillende takken zoals jongeren bestuur en vrouwen bestuur verdeeld en worden veel sociale activiteiten georganiseerd.

26
september maandag 2022
09:02

NIEUWS

Dugun ve Ozel Programlar
Sayin Cemaatimiz, Aldigimiz yogun istek neticesinde, bundan sonra Alkmaar Cemaatimizin Dugun ve Ozel programlarini iceren guncel bir listeyi sitemizde gorebileceksiniz. Egere sizinde boyle bir Dugun yada Ozel programiniz varsa bize bildirebil...
Vatandaşa sağ duyu çağrısı
DEMOKRASİ VE MİLLİ İRADE ENGELLENEMEZ   Türkiye’de 15 Temmuz 2016 akşamı bir grup cunta tarafından  askeri darbe girişiminde bulunulmuştur. Bu hareket, kesinlikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin t&...
2015-2016 Egitim Sezonu Kapanis Eglencesi
Sayin Velilerimiz,   Alkmaar Haci Bayram Camii’nde Din ve Turkce dersi alan kiz ve erkek cocuklarimizi 5 Haziran Pazar gunu Egitim Komisyonu tarafindan eglence parki Speelderij De Batavier’e goturmeye karar alinmisdir. ...